University of Silesia Faculty of Radio and Television; Brick Award 2020 Category "Sharing Public Spaces"; Architects: BAAS Arquitectura, Grupa 5 artchitekci, Maleccy biuro, Photo:  Adrià Goula

Brick Award 20

Soutěž o nejlepší cihlové stavby z celého světa
Architekti z celého světa se zúčastnili soutěže Brick Award 2020, kterou pořádá společnost Wienerberger. V soutěži, jejíž hlavní podmínkou je využití cihelného zdiva jako materiálu, předvedli řadu inovativních projektů s použitím cihly. Přihlášených bylo 644 projektů celkem z 55 zemí. Vítězové ceny Brick Award 2020 zaujali porotu odvážnými a kreativními architektonickými koncepty pro udržitelné a perspektivní stavby. Slavnostní předávání cen se poprvé v historii soutěže uskutečnilo online.

Grafika na web WTS

„Architektura má důležitou zprostředkovatelskou úlohu při propojování lidí s budovami a stavbami v prostředí. Zejména v městských oblastech je potřeba přicházet s inovativními přístupy, které vytvářejí atraktivní obytné a pracovní prostory a prostředí," uvádí Heimo Scheuch, CEO společnosti Wienerberger AG. Architektura musí neustále objevovat práci s novými tvary, materiály a novými koncepty použití. Kromě estetického záměru musí být také splněny přísné technické předpisy a stále náročnější kvalitativní požadavky. Otázky udržitelnosti, jakými jsou energeticky efektivní budovy a recyklovatelnost, jsou stejně nezbytné, jako jsou v současnosti již samozřejmé. Podstatným aspektem architektury, na který je třeba pamatovat, je také dostupnost bydlení.

"Soutěž Brick Award poskytuje v mezinárodním měřítku architektům příležitost předvést své nejnovější kreativní projekty s inovativním využitím cihly jako materiálu. Cílem soutěže je inspirovat architekty i veřejnost, sdílet nové koncepty designu a zkoumat nové způsoby stavění. Brick Award 2020 je již devátým úspěšným ročníkem, který společnost Wienerberger připravila. Tohoto ročníku se navíc zúčastnil rekordní počet projektů," doplňuje Heimo Scheuch.

Grafika na web WTS

Ceny se udělovaly v těchto 5 kategoriích:

  • Příjemný domov (rodinné domy) – 11 nominací
  • Společné bydlení (bytové domy) – 10 nominací
  • Společná práce (administrativní a průmyslové stavby) – 9 nominací
  • Sdílené společenské / veřejné prostory – 11 nominací
  • Inovace / novátorské projekty – 9 nominací

Složení mezinárodně uznávané poroty:

  • Helena Glantz, Urban Design (Švédsko),
  • Toni Gironès Saderra, Estudi d'Arquitectura Toni Gironès (Španělsko),
  • Tina Gregoric, Dekleva Gregoric Architects (Slovinsko),
  • Mette Kynne Frandsen, Henning Larsen Architects A/S (Dánsko), 
  • Jonathan Sergison, Sergison Bates Architects (Velká Británie).
Grafika na web WTS

Vítěz hlavní ceny, kategorie Sdílené společenské / veřejné prostory

Slezská univerzita, fakulta rozhlasu a televize, Katowice, Polsko

V centru města Katowice se nachází magická temná budova, která v sobě zcela zřetelně nese „DNA“ slezské hornické minulosti a zároveň příslib budoucnosti. Namísto demolice této stavby, která kdysi sloužila např. jako rodinná továrna na výrobu žárovek, se město rozhodlo dát budově druhou šanci. Architekti použili tmavé otevřené cihly, které opticky zvětšují celou stavbu. Tyto cihly vypálené v posledních evropských pecích na uhlí se vyznačují tmavým slinováním
a odstupňováním barev, což je vidět napříč celou budovou. Za velkolepou cihlovou fasádou vznikly nové prostory a objekt univerzity. Projekt je působivou ukázkou toho, jak může být revitalizace citlivá: budova v centru města je inovativní, avšak zapadá do okolní zástavby a historie Katowic,
a zároveň slouží k novému účelu – je dokonalou kulisou pro nadějné mladé filmaře.

Architekti: BAAS Arquitectura, Barcelona/Spain with Grupa 5 architekci, Warsaw/Poland and Małeccy biuro projektowe, Katowice/Poland 

Copyrights: Adrià Goula

Vítěz speciální ceny, kategorie Příjemný domov (rodinné domy)

Can Jaime I n'Isabelle, Palma, Španělsko

V kategorii Příjemný domov byl speciální cenou oceněn projekt Can Jaime I n'Isabelle od TEd´A arquitectes ve Španělsku. Rodinný dům postavený v mírném svahu se nachází na izolovaném místě na Malorce. Má čtvercový půdorys, architekt však s geometrií prostoru pracuje velmi volnomyšlenkářsky a přitom inteligentně, bez zbytečného dogmatismu. V exteriéru masivní stavba ve svém vnitřku odhaluje množství různých prostorů, arkád, verand, cestiček, bujnou vegetaci a až čtyři nádvoří. Dům je zřetelně oddělen od vnějšího prostředí, ale díky zelené střeše se přirozeně začlenil do krajiny jako příjemná obytná oáza. Stěny ve vnitrobloku jsou z cihel, v interiéru dominuje bílá barva a v exteriéru načervenalé a zemité tóny.

Architekti: TEd'A arquitectes, Palma/Spain

Copyrights: TEd’A arquitectes

Vítěz kategorie Společné bydlení (bytové domy)

Prototype Village House, Kigali, Rwanda

Tento udržitelný dům byl navržen jako prototyp dostupného bydlení, jehož moderní a efektivní architektura je šitá na míru místním potřebám ve Rwandě. Tým studentů z MIT, pod vedením profesora Rafiho Segala, postavil s pomocí obyvatel obce Mageragere za tři týdny cenově dostupný dům. Ten je stylovou a zároveň ekologickou odpovědí na místní situaci v bydlení s ohledem na nelehké podmínky této africké země, kde pouze 26 % obyvatelstva žije ve městech. Budovy lze kombinovat v párech a rozložit různými způsoby, aby vytvořily různé tvary.

Architekti: Rafi Segal,MIT Rwanda Workshop Team/US, Rwanda Housing Authority/Rwanda

Copyrights: Rafi Segal, Monica Hutton, Andrew Brose

Vítěz kategorie Příjemný domov (rodinné domy)

Iturbide Studio, Mexico City, Mexiko

Malé třípodlažní studio bylo postavené pro známou mexickou fotografku Gracielu Iturbide na malém pozemku 7 x 14 metrů ve čtvrti Niño Jesús v Mexico City. V lokalitě, kde domy mají obvykle jen jedno nebo dvě patra, tvoří dům tři na sebe navrstvené pokoje o velikosti 28 m2. Ze severní
a jižní strany jej lemuje útulné patio. Všechny pokoje mají přístup na vnitřní dvůr. Dům je postaven z červeno-hnědých, ručně vyráběných cihel, které pocházejí z výrobny asi 150 kilometrů od hlavního města. Díky struktuře fasády vyniká hra světla a stínů, která se mění podle pozice slunce na obloze. Studio je tím chráněno od okolí, aniž by ztratilo kontakt s okolním světem.

Architekti: Taller Mauricio Rocha + Gabriela Carrillo, Mexico City/Mexico

Copyrights: Rafael Gamo

Vítěz kategorie Společná práce (administrativní a průmyslové stavby)

Městský archiv Delft, Delft, Nizozemsko

Porota označila projekt městského archivu za koncepčně jasný a přesný. Architekti bravurně vyřešili dilema, jak ochránit cenné dokumenty od vnějších vlivů a zároveň je zpřístupnit veřejnosti. Výsledkem je impozantní budova ve tvaru L, která svým tvarem připomíná obrovskou knihovnu. Otevřené přízemí slouží jako veřejný archiv, kde se lze seznámit s historií města. Oproti tomu uzavřená fasáda horních pater obklopuje skladovací prostory archivu.

Architekti: Office Winhov, Amsterdam/Netherlands & Gottlieb Paludan Architects, Copenhagen/Denmark 

Copyrights: Stefan Müller

Vítěz kategorie Inovace / novátorské projekty

Knihovna Maya Somaiya, Kopargaon, Indie

Porota ocenila tento projekt jako vítěze kategorie Inovace / novátorské projekty, protože právě
o takových projektech tato kategorie je. Nová knihovna grandiózně vyplnila původně neatraktivní úzký pás volného pozemku mezi existující školou, farmou a trafostanicí. Architekti vymysleli budovu s atraktivní pochozí střechou, která připomíná jemné vlnobití, které se elegantně vynořuje z povrchu země. Tradiční stavební materiál, cihla, se v projektu použila nekonvenčním způsobem a plní funkci střechy, jejíž tvar byl vymodelovaný pomocí sofistikovaného počítačového softwaru.

Architect: Sameep Padora & Associates, Maharashtra/India

Copyrights: Edmund Sumner

Mohlo by vás také zajímat

Grafika na web WTS
Letní soutěž se Semmelrockem

Vyplňte jednoduchý formulář a počkejte na slosování výherce

Novinka

Probíhající akce

 

 

Probíhající akční nabídky

Stavte výhodně

Vyplňte formulář a získejte poukaz se slevami až 40 %

 

 

Nástroje a služby

Ověřené podklady na jednom místě

Co je partnerská WIP zóna?

Tato webová platforma je tu pro podporu projekčních kanceláří a dalších odborníků ve stavebnictví. Jako naši partneři zde získáváte nejnovější informace o produktech, řešeních i novinkách ve společnosti Wienerberger s.r.o.

Založení příčky - hrubá stavba - akustické cihly

Nenašli jste, co jste hledali?

Neváhejte a napište nám.